TMJ Kerabat Diraja Yang Berjiwa Rakyat, Pegawai Daerah Batu Pahat

Untuk makluman semua, ramai rakyat Johor tidak tahu bahawa sejak tahun 2014 DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor akan memberi sedekah setiap dua atau tiga minggu sekali sebanyak RM3,000 seorang kepada tiga keluarga termiskin di setiap daerah tanpa membezakan agama dan bangsa, menyedekahkan daging lembu segar dan 2 ekor lembu kepada setiap daerah dan tiga buah rumah anak yatim secara bergilir.

Ia akan diberikan secara menyeluruh apabila tiba hari perayaan. Ini adalah fakta sebenar yang ramai tidak tahu dan boleh disahkan oleh pegawai-pegawai setiap daerah.

Setiap tahun keluarga Kerabat Diraja Johor akan mengadakan satu kembara untuk berjumpa rakyat jelata di setiap daerah Johor yang digelarkan sebagai Kembara Mahkota Johor.

Kembara tahunan ini mula diperkenalkan oleh DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor dimana ketika itu baginda adalah Tunku Mahkota Johor. Selain daripada berjumpa rakyat jelata dengan menggunakan kenderaan seperti motosikal berkuasa besar, kereta antik, trak dan keretapi, baginda turut memberikan sumbangan kepada keluarga-keluarga miskin di setiap daerah.

Tuan Haji Mohd Haffiz Bin Haji Ahmad, Pegawai Daerah Batu Pahat, Johor

Sumber JOHOR Southern Tigers

tmj 1 tmj 2

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangjohor.com

Kontribusi oleh : Iskandar Zulqarnain
Persona non grata. Jejaka kacak dari Telok Anson
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.